Kalasydän-kalatie avattu Leppikoskella – ensimmäinen järvitaimen ylitti padon alle vuorokausi kalatien käyttöönoton jälkeen
Kalasydän-kalatie on jälleen avattu onnistuneesti Fortum Power and Heat Oy:n omistamalla Leppikosken voimalaitoksella Kiehimänjoessa. Kauden ensimmäinen järvitaimen käytti kalatietä voimalaitospadon ylittämiseen vain noin vuorokausi sen avaamisen jälkeen. ”Tämä oli hieno avaus kaudelle! Kalatie ehti olemaan käynnissä alle vuorokauden, kun sinne ui reilu 50 cm mittainen taimen. Olemme tästä todella iloisia!”, hehkuttaa Kalasydän Oy:n myyntijohtaja Mika Sohlberg.
Kalat uivat Leppikosken voimalaitoksen alakanavaan sijoitettuun Kalasydän- kalatiehen houkutusvirran johdattelemana. Kalasydämen tekoäly tunnistaa kalat sekä kuvaa ja mittaa ne ennen kuin ne pääsevät siirtymään laitteiston putkistoa pitkin voimalaitoksen yläpuolelle. Vuonna 2023 Kalasydän on käytössä aina kesäkuun alusta lokakuun puoleen väliin, jolloin se nostetaan ylös huollettavaksi ja talvisäilytykseen.
Kauden 2023 aikana Luonnonvarakeskus suorittaa tutkimuksia, joissa selvittään Leppikosken voimalaitoksen alapuolelle nousevien järvitaimenten määrää. Samalla saadaan arvokasta tietoa Kalasydän- kalatien tehokkuudesta.
”Kalasydän- kalatie on nyt kolmatta kesää käytössä Leppikoskella. Aiempien vuosien kokemuksen pohjalta olemme nyt hieman muuttaneet suuaukon sijoituspaikkaa sekä ohjaimia. Tulee olemaan erittäin mielenkiintoista seurata Luonnonvarakeskuksen testejä ja samalla saada faktatietoa sekä taimenten kokonaismäärästä alakanavassa, että myös Kalasydämen tehokkuudesta.”, kertoo Sohlberg.
Kalasydän-kalatie on osa Fortum Oy:n Oulunjärven uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierron vahvistamiseksi toteuttamia toimenpiteitä. Viime kauden aikana yli 13300 kalaa ylitti Leppikosken voimalaitospadon Kalasydämen avulla. Joukossa oli 22 järvitaimenta, sekä runsaasti muuta kalastoa: Siikoja, ahvenia, lahnoja, muikkuja sekä kuhia. Leppikosken voimalaitoksen yläpuolisissa sivujoissa on erityisesti järvitaimenen elinkierrolle tärkeitä elin- ja lisääntymisympäristöjä, joita on myös kunnostettu viimevuosina.
Lisätietoja:
Mika Sohlberg
0500103344