menu
26.03.2021

Kalasydän Oy asentaa Kalasydän-kalatien Leppikosken voimalaitokselle

Kalasydän Oy asentaa Fortum Power and Heat Oy:n tilauksesta hydraulisen Kalasydän-kalatien Leppikosken voimalaitokselle Hyrynsalmen reitille. 

Kalasydän-kalatie on ollut käytössä voimalaitosolosuhteissa Ruotsissa sekä Kemijoki Oy:n Taivalkosken vesivoimalaitoksella. 

”Olemme innoissamme mahdollisuudesta käyttää Kalasydäntä jälleen uudessa paikassa. Kahden kesän käyttökokemukset Ruotsista ja Kemijoelta osoittavat Kalasydän olevan toimiva vaellusratkaisu rakennetuille joille.”, toteaa Kalasydän Oy:n Mika Sohlberg. 

Fortumin tavoitteena on järvitaimenen luonnonkierron vahvistaminen Leppikosken vesivoimalaitoksen ympäristössä, joka on yksi kansallisen kalatiestrategian kärkikohteista. Jotta kalatiestä on hyötyä vaelluskalakantojen vahvistamisessa, tarvitaan elin- ja lisääntymisalueita, joille kalat vaeltavat. Leppikosken yläpuolelle laskevista sivujoista löytyy taimenkannan elinkierrolle välttämättömiä elin- ja lisääntymisympäristöjä yhteensä noin 26 hehtaaria.

”Olemme Fortumilla sitoutuneet vaelluskalakantojen vahvistamiseen, ja Hyrynsalmen reitillä potentiaali on suurin Oulujoen vesistöalueella. Kalasydämen avulla avaamme Oulujärven vaelluskaloille yhteyden Hyrynsalmen reitille. Leppikosken voimalaitosympäristö on tiiviisti rakennettuna haastava kohde, mutta rakenteeltaan kevyt Kalasydän voidaan sinne asentaa, ja tavoitteena on, että jo ensi syksynä Oulujärven järvitaimenella on mahdollisuus vaeltaa padon yläpuolisille kutualueille”, sanoo Fortumin ympäristöpäällikkö Susanna Hyrkäs. 

Paikallinen yhteistyö on tärkeää

Kalasydän tulee Paltamon I ja Paltamon II osakaskuntien hallitsemille vesialueille. Kalasydän on kelluva ja liikuteltava järjestelmä, minkä ansiosta sen optimaalinen sijainti voidaan etsiä testaamalla ja näin parantaa kalojen vaellusta padon ohi. Osakaskuntien paikallistuntemus ja yhteistyö on tärkeässä roolissa Kalasydän-kalatien kehitystyössä Leppikoskella.

”Paikallinen yhteistyö ja paikallistuntemus on osoittautunyt todella arvokkaaksi Taivalkosken voimalaitoksella ja samaan yhteistyöhön panostamme myös Leppikoskella” jatkaa Mika Sohlberg  

 

Kalasydän Oy on Rovaniemellä toimiva yksityinen yhtiö, joka keskittyy vaelluskalakantojen elvyttämiseen. Rakennamme kalateitä, teemme vesistökunnostuksia ja suoritamme lohikalojen tuki-istutuksia biohajoavilla mätirasioilla.

Lisätietoja: 

Mika Sohlberg, Myyntijohtaja, Kalasydän Oy, 0500-103344, mika@kalasydan.fi,www.fishheart.com

Susanna Hyrkäs, Vesivoiman ympäristöpäällikkö, Fortum Power and Heat Oy, 040-1581825, susanna.hyrkas@fortum.com

Kalasydan_leppikoski.jpeg

X