menu
25.09.2024

Raasakan ja Taivalkosken Kalasydän-kalateissä ennätysmäärä lohikaloja

Elokuun loppuun mennessä on Kemijoella sijaitsevan Taivalkosken voimalaitoksen, Kiehimänjoella sijaitsevan Leppikosken voimalaitoksen ja Iijoella sijaitsevan Raasakan voimalaitoksen Kalasydän-kalateitä käyttänyt yhteensä yli 14 000 kalaa. Lohikaloja niistä on 1002 kpl, mikä on selkeä parannus edellisen kauden tulokseen.

– Olemme hyödyntäneet aiempien kausien havaintoja ja suunnitelleet tämän kauden sijoituspaikat sekä säädöt keräämiemme tietojen pohjalta. On erityisen hienoa nähdä, että osuutemme Isohaaran ylittäneistä lohikaloista on suuri, kommentoi Kalasydämen kalatievastaava Mikael Eskelinen. Lopulliset kala- ja lajimäärät saadaan marraskuun aikana kalateiden sulkemisen jälkeen.

 

 

Taivalkosken kalatiessä ei epämuodostuneita lohia


Kalasydän Oy:n kalateissä hyödynnetään yhtiön itse kehittämää tekoälypohjaista Fisheye-järjestelmää, mikä koostuu tehokkaasta kamera/valoteknologiasta sekä kalantunnistusohjelmasta ja algoritmista. Järjestelmä kuvaa jokaisen kalan tarkasti, ottaa niistä videon, analysoi kalalajin, mittaa kalan pituuden sekä raportoi kalan Kalasydämen omaan portaaliin.

Kemijoella Taivalkosken voimalaitos on Isohaaran yläjuoksulla seuraava vesivoimalaitos. Sen Kalasydän-kalatiessä, tai Satelliittisydän-lisäsuuaukossa ei kuluneen kauden aikana ole havaittu Isohaaran kalatiessä raportoitujen kaltaisia epämuodostuneita lohia. Kalasydämellä jatketaan syksyn aikana kalojen tehostettua seurantaa ilmiön todentamiseksi.

Lisätietoja:

Mika Sohlberg
mika@kalasydan.fi
0500 103 344

X