menu
15.10.2019

Pilotointi Taivalkoskella: "Kalasydän on lupaava vaelluskalaratkaisu"

Kemijoella Taivalkosken voimalaitoksella pilotoitiin heinä-syyskuussa 2019 Kalasydän-kalatiejärjestelmää, jossa vaelluskalat siirtyvät veden virtausta hyödyntäen putkistoa pitkin padon yli. Ensimmäiset lohikalat ohittivat padon elokuun alkupuolella, kun laitteiston ylösajo ja virittäminen täyteen toimintakuntoon saatiin vaativissa olosuhteissa valmiiksi.

– Laitteisto toimii Taivalkoskella hyvin ja kalat ovat hyvässä kunnossa siirryttyään järjestelmää pitkin padon yli. Kesän pilotin perusteella Kalasydän on lupaava vaelluskalaratkaisu, toteaa Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula.

Luonnonvarakeskus tarkasti Kalasydäntä pitkin siirtyneiden kalojen kunnon ja merkkasi ylisiirtyneitä kaloja. Kalasydämessä kävi yli 300 lohikalaa, joista osan voitiin antaa jatkaa matkaa kohti ylävirtaa sen jälkeen, kun lupaviranomainen ilmoitti elokuussa, ettei Kalasydän hydraulisena kalatienä tarvitse ylisiirtolupaa.

Rovaniemeläisen Kalasydän Oy:n järjestelmää pilotoitiin jo kesällä 2018 Isohaaran voimalaitoksella. Tänä kesänä se on ollut käytössä myös Österdalälven-joella Ruotsissa.

– Kalasydän jatkaa Taivalkoskella ensi kesänä ja pääsemme aloittamaan toiminnan heti kevättulvan jälkeen, kertoo Magnus Breitenstein Kalasydän Oy:stä.

Raportti Taivalkosken Kalasydän-hankkeen tuloksista julkaistaan kokonaisuudessaan marraskuussa.

Katso kooste Taivalkosken Kalasydämessä käyneistä kaloista: https://vimeo.com/370061975

 

Lisätietoja:

Erkki Huttula, ympäristöpäällikkö
Kemijoki Oy
erkki.huttula@kemijoki.fi
020 703 4431

Magnus Breitenstein, hallituksen puheenjohtaja
Kalasydän Oy
magnus@kalasydan.fi
040 558 1036

X